Chrisrico.org Default Cara Perawatan Kucing Anggora Yang Baik Dan Benar

Cara Perawatan Kucing Anggora Yang Baik Dan Benar


Cara Perawatan Kucing Anggora Yang Baik Dan Benar

 

Memang sangat membahagiakan ketika mempunyai haiwan peliharaan yang kelihatan cantik dan terawat, sudah tentu akan membuatkan si perawatnya menjadi senang untuk bermain dan menghabiskan masa luang bersama peliharaannya. Namun untuk menjaga bulu kucing anggora bukanlah hal yang mudah, kerana anda perlu meluangkan waktu yang tidak sedikit untuk melakukan perbuatannya.

Cara Perawatan Kucing Anggora Yang Baik Dan Benar

Anda juga perlu mengetahui apa sahaja perawtan yang boleh dan tidak boleh agar anda tidak melakukan kesalahan ketika melakukan perawtan terhadap haiwan peliharaan anda. kerana bila anda ceroboh dalam melakukan perawatan, maka boleh-bisa bulu mega888 anda malah kelihatan jelek dan rosak. Agar anda tak salah dalam merawat haiwan kesayangan anda, berikut ini kami bagikan tips untuk anda dalam perawtan anggora.

1. Persiapkan perlengkapan

Sebelum anda memutuskan untuk memelihara anggora, ada baiknya anda sudah menyediakan semua keperluan anggora yang diperlukan. Mulai dari kandang hingga semua peralatan yang wajib dimiliki harus sudah anda siapkan.

2. Mengetahui penyakit

Anda tidak boleh menganggap remeh penyakit pada anggora, anda akan lebih boleh menjaga haiwan peliharaan anda apabila anda mengetahui penyakit-penyakitnya.

–        Parasit pada bulu dan kulit anggora.

–        Saluran kencing

–        Muntah kerana bulu yang tertelan

3. Mengetahui cara perawtannya

Sangat kami mengesyorkan agar anda mencari tahu lebih banyak mengenai tips rawatan anggora, dan perhatian yang lebih pada anggora anda. mulakan dari hal terkecil sekalipun, dan berikut ini hal-hal yang perlu anda perhatikan mengenai perawatan anggora anda.

–        Makanan yang tepat.

Anda harus memperhatikan makanan yang tepat agar bulu dan kesihatannya tetap terjaga dan indah.

–        Hindari pemberian air minum mentah

Untuk mencegah terhindarnya daripada kontaminasi bakteria, sangat disyorkan untuk memberi air minum anggora air matang.

–        Kebersihan tubuh dan kandang

Memang kesihatan peliharaan anda sangat bergantung pada kebersihan dan keadaan kandangnya. Anda boleh menjaga kebersihan tubuh badan dengan cara dimandikan dan memeriksa secara rutin didokter haiwan atau dengan pemberian nutrisi yang baik.

Itulah beberapa hal penting dalam rawatan haiwan peliharaan seperti anggora, semoga artikel diatas dapat membantu.